www.belspedteam.eu Belsped Team Logistic Facebook oldala

2017. január 1-től szigorodott az EKAER szabályozása

Az október végén közzétett 2017-es adótörvény módosítások az EKAER szabályozását is érintik. Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása azonban 2017. január 1-től új kötelezetti kör részére is előírja a biztosítékadási kötelezettséget.

A 2016. december 31-éig hatályos szabályozás szerint kockázati biztosítékot bizonyos kockázatos élelmiszerek, illetve egyéb kockázatosnak minősülő termékek belföldi kirakodási (átvételi) címre irányuló közúti fuvarozása esetén a Közösségen belüli termékbeszerzést megvalósító adózó volt köteles nyújtani. 

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása azonban 2017. január 1-jétől a fenti adóalanyokon kívül új kötelezetti kör részére is előírja a biztosítékadási kötelezettséget.

A módosítás biztosítékadási kötelezettséget ír elő a Közösségen belüli termékbeszerzés, illetve az első belföldi általános forgalmi adóköteles, nem közvetlenül végfelhasználó részére történő termékértékesítés esetén az első bejelentés alkalmával és az első bejelentéstől számított 180. napig teljesített bejelentések esetén vagy az első tíz bejelentés alkalmával is, ha az első bejelentéstől számított 180 napon belül legalább 10 bejelentést nem tettek.

szallitmanyozas_ekaer_2017_belspedteam.hu.png

A törvény ezen előírásának alkalmazásában új kötelezett azon adózó, amely a tárgyévben és az azt megelőző két évben EKAER bejelentést nem tett, és ebben az időszakban általános forgalmi adó bevallást nem nyújtott be – ideértve az alanyi adómentességet választó adóalanyokat is, valamint ha az adózó adóbevallás helyett nyilatkozatot nyújtott/nyújthatott volna be, hogy adókötelezettsége nem keletkezett –, vagy ebben az időszakban adószám felfüggesztés hatálya alatt állt.

A törvény indokolása szerint a módosítás célja a csalárd adózói magatartás visszaszorítása, amely az EKAER kockázati biztosíték megfizetésének kötelezettségét azzal igyekezett kikerülni, hogy olyan alvó, ugyan létező, de gazdaságilag nem működő cégeket vásárolnak fel, amelyek megfelelnek a biztosítékfizetési kötelezettség alóli mentesség szabályainak. Nagyon lényeges, hogy ezen új kötelezetti kör bevezetése az eddig kötelezettek EKAER-rel kapcsolatos biztosítékadási kötelezettségét, illetve az az alóli mentességi jogcímeket nem érinti.

forrás: https://ekaer.hu/aktualis/igy-valtozott-az-ekaer-januar-1-jevel/

Hírek, aktualitások

Új desztinációk 2018-ban!

Kazahsztán, Mongólia, Üzbegisztán, Grúzia, Azerbaijan, Örményország, Irán

Tovább

ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK A BELSPED TEAM LOGISTIC ZRT.-NÉL!

Az új helyszín a Csepel Szabadkikötő területén található, amely kiválóan megfelel ezen  elképzeléseinknek. A terület könnyen megközelíthető, city-logisztika szempontjából is kiváló, behajtási övezet mentes terület a város szívében. 

Tovább

Hírek az Osztrák minimálbér rendelkezésről

Az osztrák kereskedelmi kamara ismertetése a 2017. január 1-vel bevezetett rendelkezésről. 

Tovább

EKÁER 2017 - Konferencia és szakmai képzés

Fókuszban az EKÁER 2017-es szabályozás változásai: a NAV lecsap a kisteheerautósokra is!

Tovább

Célba ért az első kereskedelmi szállítmány az UBER önjáró kamionjával

Az első kereskedelmi szállítmány célba ért az UBER önjáró kamionjával. A 18 kerekes, több tucatnyi érzékelővel és kamerával felszerelt VOLVO tehergépkocsi sikeresen teljesítette a rábízott feladatot...

Tovább

Érkeznek a fix mérők

2017. január elsejétől a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a gyorsforgalmi úthálózat 89 pontján mérik az áthaladó gépkocsik súlyát. Az utak állapotromlásának csökkenését várják az útburkolatban elhelyezett mérőhelyek létesítésétől.

Tovább

Bővül a cargo forgalom - Cargo City 2018

Várhatóan 2018-ban adják át a Ferihegy Airport 2 terminál melletti hatalmas területen az új Cargo City-t. - közölte René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója.

Tovább